Informatie over het SPECTROS onderzoek
Achtergrond
De hersenen gebruiken signaalstoffen (neurotransmitters) om hersendelen met elkaar te laten communiceren. Bij mensen met OCD is er mogelijk een verstoring van deze signaalstoffen opgetreden. Hierdoor kan de communicatie tussen hersengebieden minder goed verlopen en kunnen zich symptomen van OCD ontwikkelen (bijvoorbeeld de dwanggedachten). Behandeling met medicatie voor OCD is veelal bedoeld om de verstoring van deze signaalstoffen te herstellen. Deze medicatie werkt echter niet altijd even goed. Dit komt deels omdat we nog niet goed begrijpen hoe de concentratie van deze signaalstoffen verandert wanneer er klachten optreden. Een beter begrip van hoe dit verandert tijdens het ervaren van symptomen kan richting geven aan nieuwe (betere) behandelingen.
Wat is het doel van het onderzoek?
Met deze studie onderzoeken we de neurobiologische achtergrond van symptomen van OCD door middel van MRI hersenscanonderzoek. Sinds kort is het mogelijk om met behulp van een techniek, die functionele Magnetic Resonance Spectroscopy (fMRS) heet, op een MRI scanner de verandering in de concentratie van signaalstoffen in de hersenen te meten. In dit onderzoek willen wij de verandering in de concentratie van twee belangrijke signaalstoffen (glutamaat en GABA) meten terwijl de proefpersoon plaatjes bekijkt; neutrale plaatjes en plaatjes waarvoor mensen met OCD gevoelig voor zouden kunnen zijn. Hierbij kan gedacht worden aan plaatjes van een vies toilet, afval of ongeordende objecten (bijvoorbeeld boeken op een bureau). De hoeveelheid signaalstoffen die vrijkomen bij het bekijken van plaatjes die te maken hebben met OCD zullen wij vergelijken met de hoeveelheid die vrijkomt tijdens het bekijken van neutrale plaatjes. Op deze manier kunnen we meer te weten komen over de rol van de signaalstoffen bij de ontwikkeling van OCD.
Wanneer kunt u meedoen?
- U heeft een obsessieve-compulsieve stoornis
- U bent tussen de 18 en 70 jaar oud
- U heeft nooit het bewustzijn verloren als gevolg van een hoofdtrauma
Wanneer kunt u als controle deelnemer meedoen?
- U bent tussen de 18 en 70 jaar oud
- U heeft geen obsessieve-compulsieve stoornis (of een andere psychische aandoening)
- U gebruikt op dit moment (of heeft in het verleden) geen psychotrope medicatie (gebruikt)
- U heeft nooit het bewustzijn verloren als gevolg van een hoofdtrauma
Wat wordt er van deelnemers verwacht?
Hoe ziet het onderzoek eruit?
Deelname aan dit onderzoek duurt in totaal ongeveer vier uur. De verschillende onderdelen van het onderzoek worden hieronder beschreven.
Vragenlijsten en testen:
Wij vragen u een aantal vragenlijsten in te vullen en een vijftal testen uit te voeren om uw denkvermogen (cognitie) te meten. De vragenlijsten gaan over de ernst van uw symptomen van OCD, maar ook over uw stemming, medicatiegebruik, behandelingshistorie en slaap. Een deel van de vragenlijsten kunt u al thuis invullen; op papier of online. In totaal duurt het afnemen van de testjes en het invullen van de vragenlijsten ongeveer drie uur. Voor controle deelnemers duurt dit gedeelte twee uur.
Hersenscan onderzoek:
Er zullen voor dit onderzoek een aantal hersenscans worden gemaakt. Voor de meeste van deze scans hoeft u niets te doen, behalve goed stil te blijven liggen. Tijdens één van de scans bekijkt u de eerder genoemde plaatjes. Het hersenscan onderzoek duurt ongeveer 1 uur. Deze typen scans stellen u niet bloot aan straling (zoals bij röntgenfoto’s) en zijn niet schadelijk voor het lichaam. Mensen met metaal in het lichaam, bijvoorbeeld in het geval van een pacemaker of diepe hersen stimulatie, kunnen niet deelnemen aan het onderzoek.
Zijn er extra kosten of is er een vergoeding bij deelname aan dit onderzoek?
Voor deelname aan het hersenscan-onderzoek krijgt u een extra vergoeding van € 50,-. Tevens krijgt u een vergoeding voor uw reiskosten (inclusief parkeerkosten).
Voor uitgebreide informatie verwijzen wij u naar onze
informatiebrief.
Om deze te kunnen openen heeft u
Adobe Reader nodig. Mocht u de bestanden niet kunnen openen, dan kunnen wij u de informatie ook op papier toesturen.
Hoe kom ik bij het Spinoza Centre for Neuroimaging?
Hieronder ziet u in Google Maps de locatie van het Spinoza Centre for Neuroimaging waar de metingen worden afgenomen. Klik op 'Directions' om uw route te bepalen.