In 2017 ben ik afgestudeerd als neurobioloog aan de Universiteit van Amsterdam. Tijdens mijn studie ben ik altijd geïnteresseerd geweest in het onderzoek naar hersenaandoeningen zoals obsessieve-compulsieve stoornis (OCD). Na mijn studie ben ik, in december 2017, bij het VUmc begonnen als promovendus en ga ik nu zelf onderzoek doen naar OCD. Samen met Odile van den Heuvel en Chris Vriend zal ik mij gaan richten op de hersenmechanismen die ten grondslag liggen aan OCD. Dit zullen wij gaan doen door mensen met en zonder OCD te vergelijken met behulp van verschillende MRI scans. Onderzoek naar de onderliggende hersenmechanismen van OCD is in mijn ogen erg belangrijk om de verschillen tussen de hersenen van mensen met en zonder OCD beter te leren begrijpen. Het zou erg mooi zijn als we met deze kennis uiteindelijk een bijdrage kunnen leveren aan het verbeteren van behandelmethodes voor mensen met OCD.
Prof. dr. Odile van den Heuvel
Psychiater en hoogleraar Neuropsychiatrie
hoofdonderzoeker
Sinds 1999 doe ik onderzoek naar de neurobiologische achtergrond van obsessieve-compulsieve stoornis. Daarnaast doe ik ook onderzoek naar andere angststoornissen, en naar neurologische aandoeningen zoals de ziekte van Parkinson. Sinds 2007 werk ik als psychiater bij het VU medisch centrum, op het grensvlak van de psychiatrie, de neurologie en de neurowetenschappen. Sinds 2016 ben ik hoogleraar Neuropsychiatrie. Samen met alle betrokken onderzoekers, behandelaren en patiënten, proberen we een brug te slaan tussen nieuwe kennis uit het neurobiologische onderzoek enerzijds en de klachten in het dagelijks leven anderzijds. Zo werken we samen aan de ontwikkeling van nieuwe behandelmethoden, zoals nieuwe en intensieve vormen van psychotherapie voor OCD en aanvullende behandeling met transcraniele magnetische stimulatie (TMS). Sinds ongeveer 10 jaar speel ik een coordinerende rol binnen het hersenscanonderzoek op mondiale schaal en hebben we intensieve samenwerkingen opgebouwd met OCD experts over de hele wereld. Dit project is daar een voorbeeld van.
Prof. dr. Ton van Balkom
Psychiater en hoogleraar Evidence-based Psychiatrie
Sinds 1988 doe ik onderzoek naar de diagnostiek en behandeling van de obsessieve-compulsieve stoornis. Daarnaast doe ik onderzoek bij mensen met angststoornissen. Het doel van mijn onderzoek is de lange termijn prognose voor mensen met deze stoornissen te verbeteren. Ik voer mijn onderzoek uit in de klinische praktijk: de polikliniek Angst en Dwang van GGZinGeest. Omdat ik het belangrijk vind dat mijn onderzoeksresultaten ten goede komen aan de patiënten, werk ik veel samen met de patiëntenvereniging, de Angst, Dwang en Fobie Stichting, waar ik in het bestuur zit. In dit onderzoeksproject ben ik verantwoordelijk voor het klinisch onderzoek van de deelnemers. Ik hoop dat de onderzoeksresultaten ons verder helpen de obsessieve-compulsieve stoornis beter te begrijpen, waardoor we onze diagnostiek en behandeling verder kunnen optimaliseren.
Dr. Chris Vriend
Neurowetenschapper
coördinerend onderzoeker
Al in 2011, tijdens mijn stage voor de master of Neurosciences (VU Amsterdam), ben ik in aanraking gekomen met onderzoek naar obsessieve-compulsieve stoornissen (OCD) en heb ik zelf onderzocht hoe de hersenen van mensen met OCD reageren op een moeilijke cognitieve taak en hoe dit verschilt ten opzichte van mensen zonder OCD. Na mijn afstuderen ben ik promotieonderzoek gaan doen naar de neurale achtergrond van neuropsychiatrische klachten bij de ziekte van Parkinson maar ben gelijktijdig altijd betrokken gebleven bij onderzoeken naar de hersenmechanismen die ten grondslag liggen aan OCD. In het huidige onderzoek speel ik vooral een coördinerende en adviserende rol als het gaat om het maken, analyseren en interpreteren van de hersenscans om beter te begrijpen hoe de hersenen van mensen met OCD anders werken en hoe we dit - uiteindelijk - kunnen behandelen.
Marjan Ploegaert
Masterstudente Neuroscience and Cognition
Een aantal jaar geleden ben ik begonnen met de bachelor Biomedische Wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. Ik heb altijd al meer willen weten over hoe het menselijk lichaam precies in elkaar zit, maar wat mij het meest blijft fascineren is het menselijk brein. Dit heeft geleid tot mijn keuze om de onderzoeksmaster Neuroscience and Cognition te volgen aan de Universiteit Utrecht. Tijdens deze master ben ik mij gaan specialiseren in klinisch onderzoek naar mensen met hersenaandoeningen, door middel van hersenscantechnieken zoals (f)MRI. Ik zit nu in het laatste jaar van mijn master en zal vanaf juli 2020 een half jaar stage lopen binnen de onderzoeken SPECTROS en OBS, waarna ik mijn master zal afronden. Ik ben erg geïnteresseerd in angst- en dwangstoornissen als OCD en ik hoop middels deze stage meer te leren over de psychologische en neurobiologische achtergrond van OCD en mogelijke behandelingen hiervan.
Jorina Holtrop
Studente Psychobiologie
Eind 2017 ben ik begonnen aan de bachelor Psychobiologie. Op deze opleiding heb ik ongelooflijk veel geleerd over het brein: van molecuul niveau tot de menselijke geest. Hierbij bleef mijn interesse naar de neurale mechanismen achter menselijk gedrag steeds meer groeien, met name de neurale mechanismen die ten grondslag liggen aan hersenaandoeningen. Toen ik in het derde jaar van mijn opleiding mijn vakken zelf kon indelen was het voor mij al heel gauw duidelijk dat ik voor een meer klinische insteek binnen het onderzoek wilde gaan. Als laatste onderdeel van mijn bachelor ben ik blij de kans te hebben gekregen om mijn bachelorstage hier te mogen doen. Vanaf september loop ik vijf maanden stage en hoop ik bij te kunnen dragen aan de kennis over OCD.